lav apps i undervisningen

Apps - hvad og hvordan?



Apps er velegnede til brug i undervisningen af teknologiforståelse, da eleverne har en klar forforståelse for, hvad en app er, og de mange forskellige genrer, der findes. De vil også ofte baseret på deres egne erfaringer have holdninger til, hvordan en god app fungerer og ser ud. 

Det er forholdsvist simpelt at arbejde med at lave egne apps, eller i hvert fald dele af dem, hvis eleverne kender lidt til blokprogrammering og kontrolstrukturer i forvejen. 


Der findes forskellige platforme, som kan bruges til at bygge apps, men særligt App Lab er velegnet, fordi:

Faglige anknytningspunkter i forløb med app-udvikling

Når du arbejder med design og udvikling af egne apps, vil du afhængigt af dit didaktiske design kunne integrere alle fire kompetenceområder i forsøgsfaget.

Samtidig vil du nemt kunne sætte forskellige værktøjer og metoder i spil. Eksempelvis er paper prototyping meget velegnet til apps. Pseudokode og flowcharts er også gode redskaber til at understøtte elevernes tænkning og arbejde undervejs. Det er også oplagt at indlægge brugertests undervejs, gerne først ud fra papirsprototyper og siden ud fra programmerede prototyper.

Undervisningsressourcer

Første lektion: en Hurtig introduktion til app lab

KLik på billedet for at gå til App Labs introduktionsforløb

Forløbet baserer sig på App Lab, som gør det muligt at lave apps, der kan deles med andre via deres URL.

Når du er færdig, så kig derefter på Code.orgs side https://code.org/educate/applab, hvor du finder masser af inspiration til at komme videre, fx demo-videoer og projekter, som du kan undersøge og remixe.


Efterfølgende lektioner

Brug princippet om use-modify-create og lad eleverne undersøge og modificere en eksisterende app. Det er vigtigt, at det er en simpel app, hvor det er nemt for eleverne at gennemskue og ændre i designet og koderne.
Du kan fx bruge denne eksempelapp: 

Use

Lad eleverne undersøge appen og lave en skitse over dens opbygning. kortlink.dk/27d5p


Modify

Lad eleverne foretage små ændringer. De kan fx ændre layout, tekst på knapper og undersider, indsætte nye billeder og links, osv. Måske vil de også lave helt nye undersider. 


Til at støtte dem i deres arbejde kan du evt. give eleverne adgang til cheat sheet appen, som du ser her. Den kan de bruge som hurtig genvej til, hvordan de formaterer tekst, indsætter links, billeder, video m.m.

kortlink.dk/27d9f

Create

Lad eleverne lave deres egne små apps. Start med en designproces, hvor de arbejder med idégenerering gennem små stilladserede øvelser og skitsearbejde. Lad dem derefter omsætte deres skitse til en papirprototype, inden de konstruerer deres app i App Lab

Du kan læse mere om forskellen på skitser og papirprototyper i forhold til appudvikling i artiklen her:

Fra Petropouleas, E. & Knudsen, S.B: “Det papir værd, det er skrevet på”, i Unge Pædagoger jan. 2020

Videoer til inspiration:

Se denne video frem til minuttal 4.48. Videoen viser, hvordan der arbejdes professionelt med skitser, der illustrerer userflowet og med papirprototyper, der illustrerer interaktionsmulighederne.


Se denne video, som viser hvordan en papirprototype kan bruges til at lave brugertest.


Brug data i dine apps

App lab giver mulighed for at anvende data, dvs. du kan arbejde med alle lag i det, der kaldes trelagsarkitektur. Når man taler om trelagsarkitektur refererer man til de lag, som et it-system består af.

Tænk fx på et simpelt bibliotekssystem. Øverst vil man typisk kunne søge på materialer og se sin egen profil. Brugerprofiler og materialer vil være lagret i databaser. Selve søgefunktionen er programmeret, så systemet vil vise, det man søger efter. Derudover vil der være programmeret funktioner, som kan "skrive i" databaserne, så systemet registrerer, når en bruger låner et materiale og ligeledes, når det afleveres igen.

to eksempler på brug af data i app lab

Nedenfor kan du afprøve to små apps, som bruger data på forskellig vis. De tilhørende videoer gennemgår, hvordan apps'ene er lavet.

Den første app benytter et datasheet, som indeholder forskellige corona-retningslinjer. Hvis disse ændres, kan man blot opdatere datasheet'et, og så vil appen automatisk vise de ændrede retningslinjer. 

HentDataFraTabel.mp4

Find appen her: kortlink.dk/282qx 

Denne app registrerer brugernes indtastninger i et datasheet og bruger dem derpå til at generere en dynamisk graf.

SimpelDataLogning.mp4

Find appen her: kortlink.dk/282qw